Selecteer een pagina

Het effect van kleurcombinaties heb ik altijd onderschat. Toen ik met mijn allereerste haakproject startte, dacht ik niet na over de kleur van het garen. Ik pakte zomaar wat uit de voorraadkast van mijn moeder. Het was toch ‘alleen maar even proberen’. Maar het haken ging goed.Ik vond het superleuk en al snel wilde ik een ander kleurtje erbij. Ik had nog geen idee hoe dat haaktechnisch moest; van kleur wisselen. Maar ik had sowieso een nieuwe kleur garen nodig. Dus hup… terug naar de kast. Naast jeansblauw vond ik een babyblauw bolletje. Prima, daar kon ik het kleurenwisselen mee leren. Zo gezegd, zo gedaan.

magische_kleuren_magievannaaldendraad

Het wisselen van draad was makkelijker dan ik dacht. Piece of cake. Als je het eenmaal weet. Alleen… al hakend kwam ik er achter dat ik de kleuren toch niet zo mooi vond bij elkaar. En dat had meer effect dan ik dacht…. Na het babyblauw koos ik voor roze. Het werd namelijk een poppendekentje voor mijn dochter. Daar ‘hoorde’ roze bij voor mij.

Maar wow! Wat waren er veel opties. Van zachtroze en zalm via koraal naar hardroze en bijna fluoriserend garen. Welke kleur kies je dan? Wat is mooi? Ik koos voor koraal, omdat deze kleur nou eenmaal in de beperkte voorraad van mijn moeder lag, maar écht mooi vond ik de kleuren niet bij elkaar. Nog een andere kleur roze er tegenaan dan maar. Misschien hielp dat. Donkerroze. Ook dat deed niet zoveel. Om me heen zag ik weer de mooiste kleurencombinaties voorbij komen. In het echte leven, maar ook op Instagram, Facebook en Pinterest. Hoe kon dat nou, dat “iedereen” de juiste kleuren bij elkaar combineerde, en ik het gewoon niet zag? Ik kon daar echt een studie van maken. En ik zou mezelf niet zijn als ik dat ook niet een klein beetje had gedaan. Ik kwam erachter wat de geheimen zijn van de magie van de juiste kleuren, en wat het effect van een goede kleurencombinatie is op je #haakmagie! Op je zin om te haken, in het verliefd worden op je eigen werk, je doorzettingsverlangen om het ook af te maken en een eindresultaat waar je 100% blij van wordt.

Warm of koud?
In de basis is er een verschil tussen warme en koele kleuren. Warme kleuren zijn tinten in rood, oranje, geel en beige. Koude kleuren zijn bijvoorbeeld blauw en grijstinten. Warme en koude kleuren komen samen bij de zogenoemde hybride kleuren, zoals paars en groen. De warmte van de kleur hangt dan af van de mix. Meer geel in de mix geeft een warme kleur, meer blauw erin is weer kouder. Eigenlijk klinkt het heel logisch. Maar hoe zit het dan met combineren van kleuren?

Kleur & emoties
Kleuren hebben ongemerkt invloed op je emoties. Warme kleuren stimuleren het gevoel van knussigheid en gezelligheid. Let maar eens op hoevaak er rood, oranje of bruintinten in sociale ruimtes, zoals een restaurant of buurthuis, op de muur zit of in de kleur kussentjes op de bank. Blauw, wit en grijstinten geven juist rust in je hoofd en hebben een kalmerende werking. Het zijn kleuren die vaak terugkomen op kantoor of in de slaapkamer. Van geel en oranje wordt je vrolijk, door groentinten voel je je in balans.

De theorie van het kleurenwiel
Met de kleurencirkel van Itten krijg je snel overzicht van hoe kleuren zich tot elkaar verhouden. Je ziet er de warme kleuren aan de ene kant en de koude aan de andere kant. Je ziet verschil tussen primaire kleuren in het midden, de secundaire (meng)kleuren en de tertiaire (meng)kleuren aan de buitenrand.

itten_kleurencirkel_magievankleur

Zo kies je jouw eigen magische kleuren!
Hoe gebruik je het kleurenwiel bij het kiezen van magische kleurcombinaties voor je haak- brei- of borduurproject? Denk van tevoren na over het eindresultaat. Wordt jouw haakwerk gebruikt als deken op de bank in de woonkamer, wordt het een vrolijke knuffel voor de kinderen of een wandkleedje voor op kantoor? Is het de bedoeling dat je er vrolijk en energiek van wordt, of moet het juist rust en ontspanning geven? Daar kun je rekening mee houden in je kleurkeuze door te kiezen voor warme of voor koele tinten. Of juist een mooie combinatie daarvan.

Een beetje afkijken mag!
Natuurlijk hoef je deze kleurenleer niet uit je hoofd te leren. Én je hoeft het wiel niet zelf opnieuw uit te vinden. Een beetje spieken mag best! (Dat doe ik zelf ook voor mijn vol) Op Pinterest vindt je allerlei kleurencombinaties in ‘color palettes’ en ook op moodboards zie je welke kleuren mooi samenwerken.

Maar natuurlijk mag je ook je eigen creativiteit aanspreken en gewoon lekker op gevoel kleuren kiezen die je mooi vindt. De sky is the limit! Veel haakplezier en show je ons de kleuren die je gekozen hebt?

Wil je trouwens meer inspiratie en/of uitleg in een video hoe je van kleur kunt wisselen bij het haken? Word dan lid van de creatieve community ‘Magie van Naald en Draad’.

Comments

comments