Selecteer een pagina

Iedereen die is begonnen met haken en breien zal zich hier vast wel in herkennen. Help! Waarom lukt me dat nou niet? Ben er helemaal klaar mee ik snap er niks van wat daarstaat! Wat een gepriegel! Waar ben ik eigenlijk? En zo kan ik nog wel eventjes door gaan. We zien allemaal mooie creaties voorbij komen en natuurlijk willen wij dat ook kunnen maken. Het liefst nog direct met de mooiste technieken door elkaar heen. Het grappige is dat ik dit bij mijn werk als spelagoog ook telkens tegenkwam maar dan op het gebied van spelen. We zien iets en we willen er meteen mee aan de slag. Vaak nog voor we hebben ontdenkt hoe het werkt, welk effect het heeft  en vooral welke mogelijkheden er allemaal zijn. We willen gewoon te snel.

Helaas moeten we gewoon beginnen bij de basis. Steekje voor steekje. Proeflapje na proeflapje. En als dit eindelijk lukt , doorgaan met een eenvoudig recht werkje. Snel klaar en zonder tierelantijntjes.

En dan plots ..lijkt het zomaar ineens vanzelf te gaan. Trots als een pauw ontdek je …ik kan het!

Foto van een pauw

Nu snap ik ook wel dat proeflapjes breien, haken of borduren nou niet het leukste dingetje is. Is zelfs nogal suf om te doen maar het werkt wel.

 

Een leuke tip:

Kies een paar bij elkaar passende kleurtjes  van een merk garen dat niet zo snel pluist en splijt. Maak hiervan de proeflapjes en als resultaat heb je meteen een gezellig kussen op de bank. Een andere mooie manier om (verschillende) steken te leren is het maken van een groot kussen of een kleine plaid voor bv op de bank.  Er zijn genoeg voorbeelden hiervan op het internet te vinden.

 

Nog een tip:

Brei een col, lekker met dik garen op de rondbreinaald zodat je alleen maar recht hoeft te breien en toch een tricotsteek hebt.

 

En nog een extra tip:

Ga je voor het eerst een knuffel haken. Neem dan licht gekleurd en iets dikker garen (pen 4)zodat je makkelijk kunt zien wat je aan het doen ben. Een sleutelhanger lijkt leuk en snel klaar maar is toch een enorm gepriegel met heel veel soorten steken, meer- en minderingen.

Veel succes en laat je resultaten vooral ook aan ons zien. Ik ga nog eventjes door met (sok)hakken breien  want dat wil me nog niet helemaal lukken.    😉

Creatieve groetjes, Yvonne

Comments

comments